Om Södra Dalarna på teckenspråk

En presentation av Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Smedjebacken och Säter.

Falun

Falun världsarvsstaden med gruvan, landskapet runt omkring; staden med sina historiska rödmålade kvarter och den lantliga bergsmansbygden. Men även staden med en levande stadskärna med ett stort antal butiker, restauranger och mysiga kaféer. Här finns mycket att upptäcka för hela familjen.

Carl Larsson-gården, Carl och Karins färgstarka hem i Sundborn är ett omtyckt besöksmål och en källa till inspiration.

På skärgårdsjön Runn, mellan Falun och Borlänge, med sina många öar är båt- och badlivet intensivt. Det är en utmärkt sjö för kajak eller segling. På vintern plogas milslånga banor för långfärdskridskor och varje år hålls internationella skridskotävlingar på Runns is.

Falun håller nu på att förbereda sig för en idrottslig anstormning Skid –VM 2015.

Borlänge

Borlänge- staden där musiken är en viktig del. Härifrån kommer många spännande musiker: Mando Diao, Sugarplum Fairy och Miss Li för att nämna några. Även en av Sveriges största tenorer genom tiderna, Jussi Björling, föddes här. Dalecarlia cup, Sveriges gladaste fotbolls cup spelas i Borlänge varje år i början av juli. På Sportfältet, med 18 fotbollsplaner, spelas de flesta av matcherna.

Är man badsugen och vädret inte är det bästa så är ett besök på äventyrsbadet Aqua Nova ett måste eller om vetgirigheten smyger sig på ett besök på Framtidsmuséet med spännande experiment och utställningar.

I Borlänge är det nära till vildmarken för den som söker stillheten eller fysiska utmaningar. Inom 20 min från centrum finns Romme Alpin, Äventyrsgruvan Tuna Hästberg och skärgårdssjön Runn med både sommar och vinteraktiviteter.

Borlänge förändras ständigt och håller på att bli Dalarnas största handelsstad.

Gagnef

Gagnef är platsen där älvarna slingrar sig igenom det gamla kulturlandskapet som består av skogar, åkrar, fäbodar och faluröda orter som Björbo, Dala-Floda, Mockfjärd, Gagnef, Djurås, Djurmo, Bäsna och Sifferbo. I Djurås flyter den forsande Västerdalälven och den lugna Österdalälven samman i den mäktiga Dalälven.

Gagnef är en oas för avkoppling och återhämtning. Här finns sjöar för bad och fiske, mysiga kaféer och ett rikt kulturliv. Gagnef är också platsen för utmaningar, att kasta sig utför Västerdalälvens otämjda forsar är en hisnande upplevelse. Här finns djupa skogar för härliga vandringar och upplevelser i fina fäbodar. Gårdsbutiker, auktioner och loppisar finns det gott om. Dala-Floda värdshus är omnämnt i både White guide och Sveriges Bästa Bord. Köket är KRAV märkt och serverar ”här-odlade” grönsaker och kött.

Ludvika

Ludvika öppnar dörren till många spännande upplevelser. Området ligger inbäddat i ett omväxlande landskap med milsvidda skogar, berg, dalar och mer än 360 sjöar. Spåren från järnepoken finns kvar. Det är tätt mellan gruvhål, hyttor och bruk. Ekomuseum Bergslagen, världens största ekomuseum, samlar historien med alla sevärdheter.

Finnmarken kallas det vidsträckta området som befolkades av skogsfinnar i början av 1600-talet. Finnarna var kända för sin trollkunnighet. Än i dag finns mystiken och det trollska kvar. Dan Andersson var Finnmarkens egen spelman. Säfsen Resort erbjuder många möjligheter till rekreation och äventyr för stora och små. KnivVeckan i Ludvika en institution inom knivhantverk är bara en i mängden av evenemang som anordnas i bygden.

Smedjebacken

Smedjebacken är början på Strömsholmkanal som följer Kolbäcksåns vattensystem i ett naturskönt landskap. Kanalen är en del av Ekomuseum Bergslagen där också Flogbergets Besöksgruva ingår, med aktiviteter för stora och små.

Vid sjön Barken ligger en av Sveriges största insjöhamnar med ca 400 bryggplatser. I hamnen kan du hyra kanoter och flytvästar, köpa sjökort och slussbiljetter, tanka båten eller äta en bit mat medan du kollar på sjölivet.

Malingsbo-Kloten är ett stort naturreservat med ett brett utbud för dig som längtar efter friluftsliv med vildmarksprägel. Meken är valsverkets gamla mekaniska verkstad som har förvandlats till en livlig mötesplats för kultur. Intill finns en stor smedja där du kan få prova på att smida din egen grillgaffel.

Säter

Säter är en av Sveriges bäst bevarade trästäder med en charmig stadskärna. Ett stenkast från stadskärnan ligger Säterdalen med sin prunkande grönska och mäktiga ravinsystem.

Här finns flera vandringsleder att välja på. För barnen finns klätterställningar, rutschbanor och en levande fäbod.

Du som söker unika kulturupplevelser kan besöka någon av hembygdsgårdarna, Mentalvårdsmuseet eller Biografmuseet. Du kan göra en resa i tid och rum och följa silvrets och järnets spår genom Silverringen.

Landskapet bjuder på skogar och öppna vyer. Stora Skedvi stoltserar med en egen liten saluhall, Visthusboden, där du kan köpa de allra bästa råvarorna över disk. Sommartid är det full fart i Säter. Passa på att besöka Gårdsrundan, Nostalgidagarna, skördefesten eller den historiska veckan med Säterstampen.