Ett eldorado för skridskoåkare

När det gäller skridskoåkning på sjöis är det ingen överdrift att påstå att Dalarna är ett riktigt eldorado.

Runn, Flosjön, Ljustern, Brunnsjön och Pråmleden ingår i samarbetet Skating Dalarna genom vilket du erbjuds över 70 km plogade banor på sjöis. Skating Dalarna arbetar med gemensam skyltning och hemsidan www.skatingdalarna.se som ger dig aktuella tips och israpporter.

 

 

Sjön Runn

En av Sveriges i särklass bästa skridskosjöar, med sin långa skridskosäsong och sina långa välplogade banor. Upp till 70 km skridskobanor inbjuder till sköna långturer och härliga motionslopp. Perfekt läge, bara två timmar från Mälardalen mellan Falun och Borlänge. Sammanhängande slingor bildar ett bansystem med flera mils åkning. Barnfamiljer väljer de kortare banorna som är tre till fem km långa. Entusiasten skrinnar mellan Ornäs och Falun, 15 km enkel väg.

Säsongen sträcker sig normalt från januari till slutet av mars. Israpport

Flosjön

Flosjön ligger nordost om Dala-Floda i Gagnef. Här plogas skridskoslingor om ca 3 km och 4,5 km och spårade skidspår. I södra delen av sjön ligger byn Syrholn. Det är den bästa utgångspunkten för äventyr på Flosjön som spänner från sparkåkning, pimpelfiske och snöskoter. Dala-Floda Värdshus hyr ut långfärdsskridsko samt erbjuder mat, övernattning, bastu och trevlig miljö.

Brunnsjön

Brunnsjön är en tämligen rund sjö, drygt 2 km från strand till strand som längst. Den ligger i direkt anslutning till Hedemora stad, väster om centrum.
En bana på 5.5 km plogas som en åtta, med en mindre slinga på den nordvästra delen och en större, huvudslingan, på sydöstra delen.
Startplats med infotavla och fikabänkar vid östra kanten, nedanför idrottsplatsen Brunnsjöliden. Det går också bra att parkera och ansluta vid södra sidan av sjön. Här kan du förutom att åka skridskor även åka skidor och spark.

Det finns inga öar i Brunnsjön men omväxlande skog, åkrar och bebyggelse runt omkring. Mässingsboån med mynning i nordväst ger i början av säsongen ett mindre område med öppet vatten och detsamma gäller avrinningen vid Broån i sydost. Då kan det även ofta bildas en råk tvärs över sjön i nordvästra delen. I övrigt brukar det vara säker is. Varje år arrangerar Brunnsjöns Vintervänner ”Brunnsjödagen” med olika aktiviteter, tävlingar och uppvisningar.

Pråmleden

En skridskotur i gränslandet mellan Gästrikland och Dalarna där du stöter på Silfhytteå med slussen och landar eller startar i det kulturhistoriska Stjärnsund. Pråmleden är en gammal sjöfraktväg för transporter av malm och järn under slutet av 1800 talet. Pråmleden sträcker sig från Edskens camping i Hofors till Stjärnsunds badplats. Hela sträckan är 17 km enkel resa, och plogas över sjöarna Edsken, Fullen och Grycken.


Väljer man att åka skridskor på någon av våra sjöar är det viktigt att tänka på säkerheten.
Tips från Svenska Livräddningssällskapet hjälper oss att minimera riskerna.

Sjön Ljustern

Ljustern är en sjö med varierande natur som gränsar mot Säters innerstad som är en gammal fin trästad med affärer, resturanger. På södra sidan finns Säters Camping och ön Sågholmen, som skridskobanan rundar och som är populär att rasta och sola vid under vårvintern. Runt sjön finns sex st slogbodar och grillplatser som kan fritt kan användas året runt.Plogad bana på ca 7 km som rundar en fin ö. Banan är öppen när förhållanden tillåter det. Banan är en naturisbana som bara plogas och kan vara ojämn på vissa ställen. Hyvlas ej. Bredden är ca 4 meter och lämpar sig för motionsskridskoåkning, sparkåkning och promenader.
Lämpliga startplatser med parkering: Skönviksområdet vid sporthallen, parken Prästkälla i anslutning till staden samt vid slogboden Säters Camping.

Skridskokarta med Ljusterns bansträckning