Cykla

I södra Dalarna finns ett utbud av både cross country, down hill, leisure cykling och landsvägscykling.

Vill du trampa fram längs natursköna cykelleder har du kommit rätt, södra Dalarna kan erbjuda ett brett utbud av olika upplevelser som passar alla. Här kommer några tips:

Cykeltips

  • BikingdalarnaLugnet i Falun bjuder på tillrättalagda mountainbikeleder i olika  svårighetsgrader och Säfsen i Fredriksberg har 450 km mountainbikeleder. Säfsen Bergcykelpark - en park byggd
    för att passa alla typer av åkare. På www.bikingdalarna.se  kan du läsa mer om Lugnet och Säfsen. På sajten finns en standard med gradering av alla leder och gemensam skyltning.

  • Många fina cykelleder, ca 20 mil, hittar du även i byarna runt om i Gagnefs kommun till största delen går de på mindre grusade körvägar som slingarar sig fram ett kuperat och skogstäckt landskap. Perfekt för den som vill uppleva Gagnefs vackra fäbodar. Karta finns att köpa på Gagnefs Turistbyrå.
  • I Säter finns cykling för stora och små. Cykla ner i Säterdalens täta grönska där jätteormbunkar ger närmast ett tropiskt intryck. Utforska skogsklädda branter och stigar som följer Ljusteråns vindlande vatten. Ladda ner karta och information om cykla i Säter
  • Cykla efter Pråmleden, 65 km cykelleder som följer vägar och stigar i och omkring Pråmledens sjösystem och kulturmiljöer i området. Lederna är väl skyltade och det finns fina rastplatser med vindskydd och grillmöjligheter.

  • Upplev Dalälven! Cykla längs fina, mindre vägar som går om båda sidor av Dalälven där den breder ut sig i Bäsingen och Bysjön på var sida om Näs Bruk, Avesta Kommun. Hyr en elcykel på Avesta Turistbyrå och få assistans i uppförsbackarna. 
  • I Falun finns Sveriges enda cykelvelodrom för träning och tävling. Här kan du som är intresserad gå en introduktionskurs i velodromcykling.
  • För familjen kan vi rekommendera en utflykt på dressin. Att färdas via järnvägsrälsen på dressin ger storslagna naturupplevelser. Packa picknickkorgen och ta med hela familjen på ett äventyr genom djupa Dalaskogar.

Här har vi listat alla cykelaktiviteter i Södra Dalarna